Våra hästar

Här är det stallkatten Mandy som tar sig en promenad på stalltaket. Jag tror att hon är en förtrollad prinsessa, kanske ska jag döpa om henne till ”Her Highness” – hon gillar höga höjder…

Här nedan kan man se lite om de hästar och ponnyer, som vi har haft under årens lopp. Nuläget är att vi har gamla Tiger Lily hemma och hennes dotter Milly-Molly, samt Harris halvblodssto Annie. Shilton och Gullet är hos Frida Andersson i Falköping och Shimmer är utlånad till Wilma Fur i Tenhult. Jubilee såldes under hösten 2014.

Här är våra egna uppfödningar:

Calamity Forever


Oakhillhästar:

Squirrel
Shilton
Chessie
Giltedge
Duchess
Harrison
Tiger Lily
Shimmer
Milly-Molly
Jubilee
Anniversary

Inköpta ston, som fölat hos oss:

Lamina
Palea
Urbinja
Hillary xx
Tiger Rose

Övriga hästar och ponnyer:

Bellamie
Trojanus
Säfstaholms Sam
Beatrice
Rinaldo
Vramsfälts Frippe
Mix

Calamity Forever

”Calle” f -84 e Kaliber u Lamina e Furioso III. Vår första uppfödning, innan vi bodde på Ekbacken, därför har han inte prefixet Oakhill som de andra. På bilden är det Harri och Calle på en hoppträning för länge sedan. Calle såldes till Maritza Gillberg och gick så småningom svår hoppning.

Squirrel

”Squirre” f -88 e Robin Z u Palea e Willowcratic xx. Han var brun och kvick som en ekorre när han växte upp. På bilderna är det först Harri som rider, sedan –på hoppbilden - Ulrika Lundgren (numera Hallner). Finns hos Ulrika i Halmstad, 27 år gammal.

Shilton

Shilton

”Shilton” f -90 e Swift u Palea e Willowcratic xx. Squirres lillebror, Paleas andra föl och min mest älskade häst. Vi tävlade i hoppning i lätta klasser i många år (och någon start i 1.30) , tills jag lät Frida Andersson tävla honom. Hon inledde med att vinna 1.30 och har sedan många segrar och placeringar på honom i allt från 1.20 upp till 1.45.

Han har sin egen historia och den ska jag nog berätta i en bok någon gång. Här är det Frida som rider på den första bilden, sedan jag som hoppar en liten klubbhoppning och så Shilton i en ganska vanlig tävlingspose… Underbara häst!

Chessie

Chessie f-96 e Chess u Urbinja e Urbino. Urbinjas första föl hos oss (hon hade även föl sedan tidigare). Chessie fick ett hem hos Ulrika och Squirre i Halmstad, bilden är tagen på bete hos Ulrikas goda vän Karin Tholarp utanför Halmstad i Chessies ungdom. Chessie finns numera hos familjen Nydén i Saltsjöbaden.

Giltedge

Gullet

”Gullet” f -97 e Gold Löwe u Urbinja e Urbino. Hon var kolsvart med en vit stjärn när hon föddes, och Harri sa: -Vilket litet gull! och så blev det hennes smeknamn. Tungvrickarnamnet Giltedge (alla speakers skräck) är inte alls krångligt egentligen. Vi ville ha nånting med ”guld” eftersom hon är efter Gold Löwe, och Gilt-edge betyder guldkant. Vi hoppades att hon skulle sätta guldkant på vår tillvaro! Fotona är från olika tävlingar med Harri plus ett porträtt när hon går ”i väntans tider”. Fölade i april 2009, se Anniversary. Gullet är sedan en längre tid tillbaka hos Frida Andersson i Falköping.

Duchess

”Duttan” f -99 e Chess u Urbinja e Urbino. Helsyster till Chessie. Har tävlats av Patrik Elmersson och Frida Andersson med placeringar upp till 1.30. Hon har även ridits och tävlats i hoppning och dressyr av Zolita Lundgren, med många placeringar i lätt klass. På bilden Zolita och Duttan efter dressyrtävling i Vetlanda. Duttan hade en lovande karriär framför sig, men dessvärre drabbades hon av akut tarmvred våren 2012 och avlivades på hästkliniken i Skara, 13 år gammal.

Harrison

Harrison och Giltedge

Harrison f -99 e Lord Alberth u Hillary xx e Hill´s Double. Här rider Zolita, det var KM i dressyr i Vetlanda. Gullet var också med och rids här av Nikolina Engström. Harrison såldes, han finns inte längre i livet.

Tiger Lily

Tiger Lily

Tiger Lily f -93, sv halvblod – connemara e Oakhill Shilton u Tiger Rose e Tiger Boy. Lily är nu 22 år – ofattbart – och mor till mina tre ponnyföl. Hon tävlades under flera år av Annie Hultquist i Braås, bilden är från Börjes cup i Tingsryd. Lily är en snäll och klok mamma som ger snälla och vänliga föl. Hennes äldsta är nu tio år, en liten ”mini-Shilton”. Det är väldigt trevligt att tänka på att min fina Shilton är morfar till det här gänget ponnyer, och att det hela egentligen började med Harris holländska sto Palea, Shiltons mor.

Shimmer

Shimmer f -2005 e Garryhack Frederick (conn) u Oakhill Tiger Lily. Shimmer är snäll och tillgiven, har varit okomplicerad att rida in. Han påminner mig mycket om sin morfar Shilton, men har förstås en för mig lite behändigare storlek, slutmätt till 147 cm. Jag hoppas mycket på honom. Under hösten 2013 tävlades han av Julia Persson i VRF:s div II-lag, med idel nollrundor. Nu är han utlånad till Wilma Fur i Tenhult utanför Jönköping och de har börjat tävla så smått.Bilden nederst är från en tur här hemma i skogen, medan det ännu var jag som red honom varje dag.

Milly-Molly

Milly-Molly f -2006 e Garryhack Frederick (conn) u Oakhill Tiger Lily. Shimmers helsyster, en fux, kom året efter, trots att vi fick hem Lily från hingsten på hösten med besked att hon inte blivit dräktig… Under vintern och våren märkte vi ändå att någonting var på gång. Milly-Molly föddes sent på sommaren. Är nu nio år och nu är hon den som jag rider varje dag. Hon tycker mycket om att hoppa naturhinder ute i skogen, men är lite speciell och blir ofta rädd och skrämd för saker, även om det håller på att bli bättre med den saken.

Jubilee

Jubilee

Jubilee

Jubilee

Jubilee

Jubilee

Jubilee f -2008 e Calvin Klein (conn) u Oakhill Tiger Lily. Jubilee hade den gulbruna connemarafärgen, när hon föddes, fast hennes båda föräldrar är skimlar. Numera är hon också skimmel. Lily var också gulbrun som föl. Länge trodde jag att det här skulle bli en liten stor häst. Fastän hennes far är en kat C-ponny är hon störst för sin ålder av Lilys föl, så det var lite nervöst, när vi åkte till Vaggeryd för att mäta henne som sexåring. Men inga problem, hon mättes till 147 cm. Hon är nog också den som är mest korrekt och kanske blir den finaste. Jubilee såldes hösten 2014 till en bra familj i Mariestad, och det ska bli så spännande att följa hennes framtida utveckling hos sin nya familj.

Anniversary

Annie

Annie

Annie

Anniversary, lilla ”Annie”, f – 2009 e Liberace u Giltedge e Gold Löwe, vårt senaste föl. Nu är hon sex år och gråskimmel, som sin mor. Vacker och rör sig med stor lätthet.Det är Harri som rider henne till vardags, och hon tävlas av Oleg Stefanov. Här ovan debuten i 1.10 i Aneby i maj 2015. En felfri runda i avd B.

Lamina

Lamina f -80 e Furioso III u Lamona e Lansiär. Inköptes som treåring av Erica Gowenius därför att hon var dotter till min äldsta kompis Mariannes VM-häst Lamona. Betäcktes som treåring med Kaliber och vi fick vårt första föl, Calamity Forever, ”Calle”. Med Lamina blev det sedan inte riktigt som jag tänkt, och hon skickades på ”uppfostring” till Lasse Christensson i Skåne och såldes sedan. Finns inte längre i livet.

Palea

 

Palea f – 74 e Willowcratic xx u Alea e Camillus. Import från Holland via Danmark. Hoppade framgångsrikt med Harri (bilden) och med Linda (bild) innan hon blev avelssto och mor till Squirrel och Shilton. Ett sto med mycket karaktär, som man kan se på bilderna. Allting började egentligen med Palea – hon blev morfarsmor till ponnygänget… Finns inte längre i livet.

Urbinja

Urbinja f -79 e Urbino u Paranja e Parant. Bytte vi till oss mot Squirre, som har fått ett fint liv hos Ulrika i Halmstad. På bilden Urbinja tillsammans med Ulrikas far Lars-Magnus Lundgren. Urbinja fick tre föl hos oss, Chessie (som gick till Ulrika som unghäst), Giltedge och Duchess – dvs Gullet och Duttan. Duttan ingick i Vetlandas div I-lag i hoppning som i april 2010 vann mellersta gruppens serie i Västervik med sin ryttare, vår grannflicka Zolita Lundgren. Gullet finns i Falköping och tävlas av Frida Andersson. Urbinja finns inte längre i livet.

Hillary xx

Hillary

Hillary f – 93 e Hill´s Double – Kala Shikari, köpte vi som föl till sällskap åt vår jämnåriga Tiger Lily. Fick senare i livet ett hingstföl, Harrison, e Lord Alberth. Hillary reds in och såldes.

Tiger Rose

Tiger Rose

 

Tiger Rose f – 77, connemara e Tiger Boy u Dun-na-Mara Primrose e Shannon, 154 cm i mankhöjd och alltså ingen ponny. En mycket älskad häst för mig. Vi tävlade i lätta klasser i hoppning och fälttävlan, och hon gillade speciellt vattenhinder ute i terrängen – se glädjen på bilderna som är från en träning i Markaryd! På den översta bilden är det kusin Emma som skrittar av efter en hopptävling. Min Tiger Rose drabbades av cancer, ”skimmelsjuka”, det började bara som en liten ärta på svansroten, men spred sig snabbt. Hon hann i alla fall få ett föl – vi lät min Shilton betäcka henne, medan han var två år och fortfarande hingst – och fölet blev Tiger Lily, som nu själv är mamma till tre ponnyer: Shimmer, Milly-Molly och Jubilee. Vi tog bort min Tiger Rose en höst när hon kom in från betet och inte längre ville dricka ur vattenkoppen på grund av tumörer i lymfkörtlarna.

Bellamie

Bellamie f- 66 e Iliad – Osman. Köpte jag från Nils Bouveng i Vetlanda när jag fortfarande bodde i Sundsvall. Av ödets nyck flyttade jag följande år till just Vetlanda och Bellamie fick åka tillbaka hela vägen från Norrland till Småland. Hon var en liten trevlig och välutbildad häst och jag tävlade både i hoppning och dressyr med henne i lätta klasser. Tyvärr blev hon aldrig dräktig. På bilden min dotter Linda vid en klubbtävling i Vetlanda, och den gamla bilden är från en Hubertusjakt i Njurunda på hösten 1975.

Trojanus

Trojanus f -71 e Jovial – Tokajer. Köptes av Lasse Bilock, Harri tävlade med honom i hoppning. Han såldes senare till Åkersberga och blev en omtyckt häst där.

Säfstaholms Sam

Sammy

Sammy, welsh f – 59 e Coed Coch Barwn u Coed Coch Soned e Coed Coch Madog. Min första och mest efterlängtade egna ponny. Han var en tvåårig hingst när jag fick honom. Han följde mig genom livet och bilderna är från Bergsåker (efter en framgångsrik hopptävling), Sundsvall, Alunda, Uppsala och Vendel. På uppsalabilden rider Nina Reps, lillasyster till en god vän till mig. Tänk hur det var på den tiden! Ingen nosgrimma, en enda vojlock av filt som man fick borsta ren, inga benskydd, ingen martingal, och en magplatta hade man inte ens hört talas om. Sadeln var en Passier i brun och grå mocka, som jag köpte begagnad av Lene Lembkes syster Eva, den är från femtiotalet och jag använder den fortfarande som ”förstasadel” när vi rider in våra hästar och ponnyer, eftersom den är så lätt och smidig. Mina äventyr tillsammans med Sammy har jag berättat om i böckerna om ”Britta och Silver”.

Beatrice

Beatrice, welshsto f -78 e Glenmarkens Bolero u Wärnanäs Hanna. Inköptes som treåring till Linda. Vi red in henne i backarna runt Dagsås, där vi bodde då, på andra sidan Vetlanda, och vi undrade över hennes som vi trodde dåliga kondition, då hon andades häftigt. Det visade sig att hon hade ett medfött fel på struphuvudet, som ströp lufttillförseln. Efter en misslyckad operation fick vi sorgligt nog ta bort henne.

Rinaldo

Rinaldo, New Forest f-73 e Zuidpool´s Rufus van Nomad u Priory Pompadour e Burton Sunlight. Det här blev Lindas tävlingsponny under tonårstiden och de hoppade klasser upp till MB och deltog i Vetlandas elitlag i ponnyallsvenskan. Han var ofta felfri på hinder men inte så snabb. Ibland placerad, ibland precis utanför.

Det var under Rinaldotiden som jag jobbade för att nollrundor – inte placeringar – skulle gälla som kvalificering från LA till MB. Eget intresse kanske, men jag trodde att många upplevde det likadant – att ha en kapabel ponny som klarade höjderna men inte konkurrensen från alla speedponnyer. När Linda blev 17 år hade hon växt ur Rinaldo, som var en kat C-ponny. Han såldes och Linda fick under en tid tävla med Harris Palea.

Vramsfälts Frippe

Vramsfälts Frippe, New Forest kat B f – 74 e Moon Star u Cooden Grayling. Inköptes till Fredrik, 8 år, och var en snäll och barnvänlig ponny, dessutom välriden och lydig. Hade inte världens mest spektakulära gångarter, galoppen hade ett tempo – och det var makligt – men han passade perfekt som barnponny till traktens alla ungar, när Fredriks fotbollsintresse så småningom tog överhanden. Grannflickan Anna (bilden) deltog med Frippe i B-ponnyridläger hos Sissi Lilja som tioåring. Lilla Anna är numera vuxen och har egna barn – tiden går! – och återkommer väl snart på scenen som ponnymamma får man hoppas.

Mix

Mix , troligen shetlandsponny av okänd stam f – 74, var en låneponny som vi hade hand om en tid. Hans specialitet var att köra ner huvudet i nerförsbackarna runt Dagsås, så att både sadel och ungar åkte fram på öronen. Annars var han ganska medgörlig.